Vachtveranderingen

De vacht van onze huisdieren is om vele redenen belangrijk. Het houdt het lichaam warm of kan juist als bescherming tegen de zon dienen. De vacht dient ook als signaalgever. De zogenaamde ‘musculus arrector pili’, oftewel het kleine gladde spiertje dat aan de haarwortel vast zit, kan de haren van de vacht overeind zetten bij koude, stress of spanning. Aan de vacht van onze honden en katten kunnen we zien hoe het met hen gaat. De vacht weerspiegelt namelijk de gezondheidsstatus. Een dunne, doffe, mottige vacht zien we bij de zieke hond of kat. Er kan dan bijvoorbeeld sprake zijn van een inwendige ziekte van de organen. De vacht van de gezonde hond en kat behoort glad, glanzend en aaneengesloten te zijn.

 

Hoe ontstaan vachtveranderingen?

Vachtveranderingen kunnen ontstaan als gevolg van een slechte voedingstoestand. Dit kan letterlijk spelen bij ondervoeding (of een tekort aan bepaalde voedingsstoffen) of ontstaan als gevolg van interne (orgaan) ziektes. Vachtveranderingen zien we natuurlijk ook bij vele verschillende huidaandoeningen. Op deze informatieve pagina vertel ik u meer over de volgende situaties :

Zoals na het lezen van deze pagina's u zult begrijpen, zijn er echt heel veel verschillende huidaandoeningen die een vachtverandering kunnen veroorzaken. Het ervaren, deskundige klinische oog voor details van de huid en vacht van de dermatoloog zorgt ervoor dat met minder diagnostische testen toch snel en duidelijk een diagnose gesteld kan worden, waarna een correct behandelplan kan worden opgesteld!