Oorontsteking
Oorontsteking bij uw hond of kat ? Klapperen met de oren of schudden met de kop ?
Chronische oorproblemen zijn goed aan te pakken! Een wat roder oor, een oor met meer oorsmeer of een oorontsteking bij de hond lijkt vrij onschuldig. Het is ook niet ernstig als dat een keertje voorkomt, maar als uw huisdier twee à drie keer per jaar bij de dierenarts zit vanwege pijnlijke of jeukende oren, dan gaat er iets mis.
Oorontsteking komt veel voor bij de hond en in iets mindere mate bij de kat.
Het is soms lastig om oorontsteking bij uw huisdier te herkennen. Vaak zien we bij oorontsteking symptomen als klapperen met de oren, schudden van de kop, krabben aan de oren en/of een scheve kopstand. De scheve kopstand is dan altijd met het aangedane oor naar beneden gericht. Ook gaat een oorontsteking vaak gepaard met een sterke, onaangename geur en te veel oorsmeer (cerumen). Oorsmeer kan lichtbruin, donkerbruin, wittig, zwart of zelfs groen van kleur zijn en het kan droog en korrelig, vet en plakkerig of juist vloeibaar en waterig tot slijmachtig zijn. Maar soms is er slechts sprake van een milde oorontsteking waarbij de huid van de gehoorgang alleen te rood is, wat zonder otoscopie door de dierenarts niet te zien is.
Oorontsteking bij de hond en de kat kunnen we indelen in:
- Otitis externa: Dit is ontsteking van de oorschelp en/of de uitwendige gehoorgang.
- Otitis media: Dit is ontsteking van het middenoor, de holte welke achter het trommelvlies verscholen ligt.
- Otitis interna: Dit is ontsteking van het binnenoor, waar het evenwichtsorgaan in ligt.
Binnen de dermatologie behandelen we honden en katten met otitis externa, al dan niet in combinatie met een otitis media.
Een acute oorontsteking verloopt vaak ongecompliceerd en is makkelijk te verhelpen door uw dierenarts.
Wanneer de oorklachten meer dan 2 à 3x/jaar terugkomen, is het heel belangrijk om in een vroeg stadium de oorzaak hiervan te vinden. De kans is namelijk erg groot dat de oorklachten anders chronisch gaan worden. Chronische oorontsteking is erg pijnlijk en kan het gehele welzijn van uw huisdier aantasten. Ook gedragsveranderingen, zoals depressiviteit, chagrijnigheid of agressiviteit kan hierbij te zien zijn.
Een huidallergie zoals voedselallergie of atopie (omgevingsstoffenallergie, waarbij vaak een ontstekingsreactie ontstaat tegen huisstofmijt), hormonale problemen, auto-immuunziekte of verstoring van de talgproductie kunnen allemaal de oorzaak zijn van terugkerende of chronische oorontsteking bij de hond. De binnenkant van een oor bestaat uit huid. Dus in het geval van een huidallergie is het oor één van de eerste plaatsen, samen met de oksels, liezen, voeten en snuit, waar zich die allergie gaat uiten.
Bij de succesvolle behandeling van (chronische) oorontsteking is het noodzakelijk dat er met de volgende factoren rekening gehouden wordt:
- Predisponerende factoren (zoals veel zwemmen of het hebben van hangoren)
- Primaire factoren (de aandoening die de oorontsteking zelf veroorzaakt, zoals een grasaar, een poliep, oormijten, allergie, hormonale aandoeningen, stoornissen van de verhoorning, auto-immuunziektes etc.)
- Secundaire factoren (de huidinfectie door bacteriën en/of gisten die ‘er bij’ komt)
- Bestendigende factoren (factoren die zijn ontstaan als gevolg van de chronische oorontsteking en die verdere genezing in de weg staan, zoals vernauwing of verkalking van de gehoorgang of een middenoorontsteking).
Helaas wordt er nog te vaak in de dierenartspraktijk alleen gekozen voor behandeling met antibioticum-houdende zalven bij oorontstekingen. Deze behandeling is vaak niet toereikend en de huidbacteriën kunnen hierdoor snel resistent worden. Het gevolg is vaak erg pijnlijke oren met pus, bloedingen in de huid en stankvorming erbij.
Hoe sneller je het oorprobleem adequaat aanpakt, hoe groter de kans op volledig herstel. Indien de oorklachten al te lang spelen, woekert de gehoorgang vaak bijna helemaal dicht. Bij velen van deze honden krijgen we de chronische aandoening meestal wel onder controle, maar vaak alleen met een levenslang onderhoud in de vorm van goed schoonhouden en oordruppels (zonder antibioticum!).
Daarom adviseer ik oprecht om bij terugkerende oorklachten naar een dermatoloog te gaan om ‘het chronische oor’ te voorkomen!



