Kale plekken

Het ontstaan van kale plekjes in de vacht, welke geleidelijk groter worden en soms zelfs kunnen leiden tot een grotendeels kale hond of kat, zien we binnen de dermatologie heel vaak. Haren kunnen door verschillende oorzaken gaan uitvallen. Door een ontsteking in het haarzakje (folliculitis), kan de haar uitvallen. Bacteriën, schimmels (dermatofyten) en demodex mijten zijn de meest voorkomende veroorzakers van folliculitis. Bij sommige rassen als de Akita en Viszla komen ook ontstekingen voor aan de talgklieren (sebaceous adenitis, ofwel SA), waardoor de vacht erg dun kan worden. Deze talgklieradenitis kan ook wel bij andere rashonden of kruisingen worden gezien.

 

Hormonale afwijkingen, zoals een vertraagde schildklierwerking (hypothyreoïdie), een verhoogde produktie van cortisol (ziekte van Cushing) en overmatige hormoonproduktie door de geslachtsorganen (b.v. testikeltumor bij de hond) kan leiden tot een zeer dunne vacht met kale plekken vooral aan de hals, nek en flanken bij de hond.

 

Vooral kortharige honden zoals de Bordeaux dog, Boxer en Engelse Bulldog hebben nog wel eens kale flanken gedurende slechts een bepaalde periode van het jaar. Meestal is deze periode het voorjaar en de zomer en spreken we hier van een seizoensgebonden flank kaalheid (seasonal flank alopecia).

 

Afwijkingen in de aanleg (vorm en structuur) van haren en/of hun haarzakjes geven ook kaalheid. Deze kan zeer lokaal zijn, wat we patroonsgebonden kaalheid noemen, zoals we terugzien bij de Teckel met kale oorschelpen. Ook kan het alleen een bepaalde haarkleur betreffen. Een kenmerkend voorbeeld is de blauwe Dobermann Pinscher. Deze blauwe kleur is een verdunning van de normale zwarte haarkleur. Het nadeel van deze kleurverdunning (color dilution alopecia) is dat de afwijkende pigmentverdeling in de haren de gehele structuur van de haren verandert.

 

Ten slotte kunnen haren door likken,bijten,schuren of krabben afbreken en verloren gaan. Hierbij draagt de jeuk van de hond of kat actief bij aan het verliezen van (een deel van) de vacht. Jeuk kent dus vele verschillende oorzaken. Raadpleeg tijdig de dermatoloog zodat een goede diagnose gesteld kan worden !