Jeuk bij Hond & Kat
“Heeft uw hond, kat of poes jeuk? Krabt, likt, bijt, schuurt, plukt, of rolt uw huisdier veel ?” Deze vraag wordt vaak gesteld door de dierenarts. Maar wat is jeuk nu eigenlijk?
Jeuk is een gevoel wat opgeroepen wordt door prikkeling van de kleine zenuwuiteinden in de huid. Deze prikkeling wordt veroorzaak door verschillende stofjes die vrijkomen. De eigen cellen kunnen deze vrijmaken, zoals histamine dat door de zogenaamde mestcel wordt vrijgegeven in het weefsel. Maar vooral ook andere signaalstoffen, zoals cytokines, chemokines en neuropeptiden kunnen jeuk opwekken in de huid. De jeukprikkel wordt vanuit de huid verder geleid naar de hersenen via specifieke zenuwbanen. De hersenen vangen de jeukprikkel op en de hond begint aan de huid te krabben, bijten, likken, of te schuren met de kop of flanken, of te rollen op de rug. Ook het schuren met de anus over de grond, ook wel het ‘sleetje rijden’ genoemd, is meestal een signaal van jeuk en niet zomaar een anaalklierprobleem.
De kat blijft altijd speciaal in de uiting van jeuk. Natuurlijk zien we het krabben en schuren snel als een uiting van jeuk bij de kat. Ook zijn katten zeer goed in het kaalplukken van de huid waar het jeukt. Dit kaalplukken zien we vaak op de flanken en onderbuik terug. Maar wat dacht u van de overmatige poetsers? Poetsen van de vacht met de tong is een dagelijkse taak van de gezonde kat. Overmatig poetsgedrag is soms lastiger te herkennen, maar kan zeker een uiting van jeuk zijn bij de kat! Indien u meerdere katten heeft, zult u de verschillen tussen een kat met normaal poetsgedrag en de overmatige poetser gemakkelijker kunnen zien.
Jeuk bij uw huisdier is niet erg als het kortstondig en tijdelijk is. Wel is het vaak een teken van een onderliggend probleem als de jeuk telkens terugkomt, nooit helemaal weg is of leidt tot het rood worden of kapot gaan van de huid. In al deze laatste gevallen moet snel naar de onderliggende oorzaak gezocht worden, om erger te voorkomen. Want zoals u zelf jeuk ervaart, is het voor uw huisdier ook een zeer onaangenaam gevoel. Jeuk kan het welzijn van uw huisdier zeker enorm aantasten!
Aan welke oorzaken van jeuk moet u vooral denken?
-vlooien of vlooienallergie
-vachtmijten en schurftmijten
-bacteriële huidinfectie en gisten
-voedselovergevoeligheid
-atopie of atopische dermatitis (omgevingsallergie)
-maar nog vele andere onschuldige en ook meer kwaadaardige huidaandoeningen kunnen jeuk veroorzaken.
Indien uw dier langer dan 3 maanden jeukklachten heeft, ondanks de ingezette therapie van uw dierenarts, schroom dan niet om een afspraak bij een dermatoloog te maken. Want hoe sneller de correcte diagnose wordt gesteld, des te sneller is uw huisdier jeukvrij!